Het was even benauwd door de Afrikaanse berichten. J. was nl. best ziek, ze dreigde uit te drogen, heeft een infuus gehad, zware medicijnen en is op dit moment op de terugweg naar Nederland; dat was ook gepland voor vandaag, maar haar ziekte dreigde de reis te moeten uitstellen. Morgen maar direct naar de dokter.
Goed, wij hebben zaterdag whale gewatcht. De dagen ervoor gingen de trips niet door vanwege het weer. Nu wel. De zee was rustig. Met 50 mensen aan boord scheurden wij over het rustige water. Ongeveer 8 mensen hebben overgegeven. Ik heb mij enorm geconcentreerd en heb alles binnen gehouden. De maorikapitein dacht dat wij extra ver moesten varen om de whale te zien. Toen wij er waren, was er geen whale. Met sonarapparatuur dacht de kapitein de whale te lokaliseren. Dat was moeilijk. Wij hadden fotoapparaten in de aanslag, maar zagen alleen zeehonden die op hun rug lagen te dobberen. En vogels. Wij hebben foto’s gemaakt van de zeehonden en de albatros. Na een ur wachten vroeg de kapitein of iemand van ons snel terug moest. Wij durfden niets te zeggen. Wij hebben nog op verschillende plekken gedobberd. Op een gegeven moment zagen wij een waterfontein. Daar was de whale! Het was een sperm whale. Ik kan het niet zo snel vertalen. Na enkele ogenblikken ging de whale naar beneden. Wij gingen terug. Heel snel. Wij waren niet onder de indruk.
Wij zijn doorgereisd naar Manahau. Dat ligt aan het begin van het Abel Tasmanpark. Heel mooi gelegen. Wij hebben heerlijk gewandeld en op het strand gelegen. Vandaag hebben we nog een stuk van het park gelopen en zijn toen doorgereden naar Collingwood. Dat ligt in de Golden Bay. Mooi rustig, doet wat alternatief aan. Ligt helemaal in het noorden van het Zuidereiland.
Wat opvalt is het mooie voorjaar. In Christchurch waren erg veel tulpen, overal staat de brem volop in bloei, de bomen lopen uit, heel veel bloesem, lammetjes in de wei, eenden met kuikens. Het vergde even wat aanpassing, maar nu zitten we ook mentaal helemaal in het voorjaar. Ook last van vliegen. Je moet tenslotte iets hebben.
O ja. Ook wennen waar noord, zuid, oost en west zijn. De zon komt op in het oosten en gaat via het noorden naar het westen. Net anders dus. Net als de richtingaanwijzer.