Zaterdagmiddag maakten wij een mooi autoritje in de buurt van ons vakantiehuis in Frankrijk.

Wij zitten in een oude boerderij uit 1663, gelegen op een heuvel, de dichtstbijzijnde boerderij ligt meer dan een kilometer verder, we worden omringd door bossen en er is geen straatnaam, alleen een verwijzing naar de streek. Als je alles goed intikt in het navigatiesysteem rijd je er zo naar toe.

Het autoritje leidde ons langs Prats-du-Perigord en verder over lieflijke wegen en door kleine gehuchten. We waren zeer ontspannen, de honden waren onderweg nog even in het bos wezen rennen en ineens brandde een lampje op het dashboard. Check engine. Ik had niks gemerkt aan de auto, maar even stoppen en opnieuw starten leek verstandig, ook gezien mijn passagier. Lampje bleef branden.

Gezocht in de handleiding.

Rien du tout.

Gebeld naar de dealer in Emmen. Heerlijk dat je dat kunt doen met je mobieltje.

Hij vroeg welke kleur het lampje had.

M. zei oranje.

Dan konden we gewoon rustig doorrijden naar het vakantiehuis en daar moesten we dan Volvo Assist bellen. We zijn van veel organisaties lid, ANWB, VARA, IJsvereniging Dalen en nog veel meer, maar ook van Volvo Assist.

Zij zouden dan langs komen en de auto met een computer verbinden en eventueel de auto meenemen.

Rustig doorgereden. Pas de problème.

Volvo Assist gebeld. Ze deden nu niks meer, want alle garages waren dicht. Maandag opnieuw bellen.

Zondag niet met de auto weggeweest. M. houdt niet van gekleurde lampjes.

Maandagmorgen direct gebeld. Ze zouden hulp langs sturen. Ik zei dat de auto goed reed. Nee, ze zouden toch langs komen. Daarna du pain gehaald in Villefranche-du-Périgord. Auto reed uitstekend ondanks het gekleurde Check engine. Sms’je gekregen van Volvo Assist dat hulp onderweg was.

Telefoon. Ilnerienpasrouteordinairepasadressedepannagesaintcapraisetceteraetcetera. Ik reageerde gelijk met Je ne comprend pas. Il disait le même, en CAPITALS. Je disait en CAPITALS LIEU-DIT BERGUES. Ik heb het ook gespeld in het Frans, cinq fois. Verbinding verbroken.

Even later kwam een auto van de dépannage die onze auto achterop zijn vrachtwagen ging meenemen naar Brive-la-Gaillarde. Dat is 90 km verder. Hij had geen verstand van auto’s, alleen van transport. Weg ging onze mooie auto.

Daar stonden wij dan op de heuvel bij onze boerderij, ongeveer drie kilometer lopen naar een redelijk begaanbare weg. Volvo Assist gebeld. Zij gingen er achteraan, ‘s middags zou de auto al aan de computer gelegd worden en dan wisten we wat er aan de motor was.

Gegeten, gewandeld, telefoon bij ons.

Volvo Assist belde. De auto was in Brive, maar ze hadden pas dinsdag eind van de ochtend tijd om de auto aan de computer aan te leggen. Gevraagd hoe het nu verder moest, want wij konden nergens naar toe. Ze overlegden. Ik kon een huurauto ophalen in Brive. Vroeg hoe ik daar moest komen. Enfin, na 14 (veertien) telefoontjes en 8 (huit) sms’jes was geregeld dat ik dinsdag om half tien zou worden opgehaald door een taxi die mij naar de huurauto zou brengen.

‘s Avonds laat weer een telefoontje van Volvo Assist. De taxi kon er pas om half een zijn.

Dinsdag om half een stond ik met de rugzak en M. met de beide honden klaar op de heuvel voor onze hoeve. Pas de taxi. Om 1 uur kwam de taxi. Excuus, hôpital, passagière, attendre, etcetera.

Op naar Brive. Taxichauffeur vond binnendoor fijn. Kleine smalle wegen, pas de péage. Huurauto meegenomen, retour over de péage met begeleiding van Franse navigatie. Goed voor je taal. Vanaf de péage leidde de Franse navigatiemevrouw dwars door de kleinste verharde wegen die ze hier hebben. Mooie omgeving, maar schiet niet op, mais c’est vacances, n’est-ce-pas?

Thuis op de hoeve hartelijk begroet door M. en honden.

Bijgepraat. Nog geen bericht gehad van Volvo Assist wat er met de auto aan de hand was.

Glaasje wijn gedronken, M. blanc et moi rouge.

Telefoon van Volvo Assist. Volvo was klaar, kon opgehaald worden. Een sensor had een verkeerd signaal gegeven en nadat deze gereset was, was alles weer klaar. Rien à la main.

Morgen weer naar Brive. Mooi ritje.

Vive Volvo, vive la France, vive la République.