Volgens ons is het nu wintertijd in Nederland en hier was het al zomertijd, dus het tijdsverschil is nu 12 uur. Iedereen zal een uurtje langer hebben kunnen slapen. Hier is het weer een prachtige dag. Op zondag gaat het leven hier zo te zien eigenlijk net zo door als op zaterdag. Winkels gewoon open, niks geen koopzondagen en zo. Men is hier uiterst verheugd over de Hobbitfilms, die hier weer gedraaid gaan worden. Dat heeft na de vorige films geleid tot veel extra toeristen en dat verwacht men nu weer.
We merken dat er meer toeristen zijn.
Vandaag zijn we naar de Milford Sound geweest. Een fjord. Eerst 120 km rijden. Onderweg veel plekjes om te bekijken (look out). Veel plekken ook waar je kunt picknicken en waar je vrij mag kamperen. Het hele stuk van 120 km. is zonder huizen. Je rijdt hier vaker hele stukken zonder dat je iemand tegekomt.
In Milford Sound liggen meerdere boten te wachten op passagiers en die worden dan in bussen aangevoerd. Veel Japanners dus. We moesten een tijdje wachten voordat we aan boord konden gaan van onze boot. We zaten keurig te wachten in de grote hal en hebben ons goed ingesmeerd tegen de sandflies, vliegjes die gemene bulten maken. Terwijl je daar zo zit te wachten, lopen er ineens een hele partij Japanners om je heen, druk gebarend, heel hard pratend, onbegrijpelijk wat ze bedoelen en er is ook steeds 1 bij die de leiding heeft. Die klapt in de handen, schreeuwt naar de anderen, maant ze tot haast en jaagt ze de boot op. Als alles weg is en je draait je om, staan er ineens weer een heleboel Japanners. Ook op weg naar de boot. Een groep wou vooraan staan, een neiging die meer Japanners hebben. Duitsers ook, maar dit terzijde. Deze Japanners gingen alvast buiten in de rij staan voor het nog gesloten hek van de toegang tot de boot. Ze moesten lang wachten. Ze hadden zich niet ingesmeerd tegen de sandflies. Ze sloegen de sandflies weg. Ze deden steeds meer kledingstukken aan, zwaaiden voortdurend met hun armen, met kledingstukken, deden hoofddoekjes om. Kostelijk om van achter het glas naar te kijken. Als je je wel hebt ingesmeerd.
De boottocht op het fjord vond M. prachtig. Gelukkig hebben we heel aardige foto’s. Ik had gerekend op warm weer, maar op het water in het fjord was een koude wind. Ik had een korte broek aan. Ik heb me niet laten kennen. Ik had geen last van de sandflies. Mooie terugkocht gehad, vanavond besproken wat we morgen gaan doen. Lekker ontspannen zo. We zien veel jongelui rondtrekken, met een oude bestelbus, met de fiets, hikend. Vanavond eerst nog even genieten van ons prachtige uitzicht over het meer en morgen op weg naar Invergarcill.