De computerwegen zijn soms ondoorgrondelijk, want gisteren werd ik steeds van internet afgegooid als ik mijn blog wilde plaatsen. Vandaag een nieuwe poging.
Hard rijden lukt hier niet. Is ook niet nodig, want het landschap nodigt voortdurend uit tot om je heen kijken.
Er zijn vooral 2 baanswegen. Er zijn rondom grote steden enkele 4-baanswegen, maar dat telt niet mee. De wegen leiden door prachtige bergen, langs de oceaan, door heuvelachtig landschap, langs meren. Je komt ogen te kort. Er zijn veel wegopbrekingen, want het winterseizoen is net voorbij. Op een deel van de wegen ligt grind, er wordt wel hard gewerkt, ook in het weekend. Geregeld zien we de borden met ” flagman ahead” dus dat is stoppen.
Het gaat niet snel. Je mag maximaal 100 km per uur. Dat mag iedereen, ook vrachtwagens en auto’s met aanhanger. Vaak kun je niet zo hard rijden omdat er veel bochten zijn. Het is raadzaam de aangegeven snelheid niet te overtreden, want ze zijn niet mals met bekeuringen. Het gaat dus niet snel. Wij zijn twee dagen geleden vertrokken van het noorden van het zuidereiland en zijn nu beland in Te Anau. Mooie plaats aan een meer. Vanuit ons motel kijken we het meer op, 40 m . Gisteren waren we geland in Wanaka, ook zo’n schitterende plaats aan een meer. Temperatuur gisteren 20 graden, vandaag 24. Morgen nog iets warmer.
De Nieuw-Zeelanders spreken een eigen variant van het Engels dat moeilijk te verstaan is.
Ze spreken de a-klank in woorden uit als een i, de e-klank wordt uitgesproken als een lange iiiii, het woordje THE wordt DA, de ei-klanken worden langgerekte aaay- klanken.
Dus als we horen “Lits goow toow biiid”, dan bedoelen ze dat ze naar bed willen. Heeft nog niemand tegen ons gezegd, maar als voorbeeld zeg maar. Daarbij komt natuurlijk dat ook hier bezuinigd is op de logopedie en dat betekent dat de mensen achter de kassa, bij de benzinepomp en bij Mc dat niet hebben gehad en ook nog binnensmonds mompelen. Kortom, lastig praten.
Morgen gaan we naar Milford Sound, een heel stil fjord dat schitterend ligt. We gaan daar varen. We rekenen nergens op, maar een paar zeebeesten zou fijn zijn.